Kan DU blive mere vild?

Der er mange store og små ting som man som haveejer, altankasseejer, beboer i en forening eller andet selv kan gøre.  

Her kommer vi fra Naturgruppen i Syddjurs Kommune med et par eksempler. Lad os høre hvad du har gjort for naturen og et VILDERE Syddjurs kommune. 

Har du et større areal eller bor du i en forening så kan du måske lave et større og vildere projekt. Her vil vi i Syddjurs Kommunes naturgruppe rigtig gerne hjælpe og rådgive. Der er en masse god information og inspiration på de andre faner øverst på denne side. I skal altid være velkomne til at kontakte os i naturgruppen på natur@syddjurs.dk

 

Har du et større areal eller bor du i en forening så kan du måske lave et større og vildere projekt. Her vil vi i Syddjurs Kommunes naturgruppe rigtig gerne hjælpe og rådgive. Der er en masse god information og inspiration på de andre faner øverst på denne side. I skal altid være velkomne til at kontakte os i naturgruppen på natur@syddjurs.dk.  

Slå græsset kort flere gange om foråret inden blomsterne kommer frem. Lad så blomsterne stå og blomstre hele sommeren og nyd dem og den summen af liv de giver. Slå derefter græsset igen om flere gange om efteråret. På den måde fjerner du græsmåtten og giver plads og lys til blomster og urter og forspiring.

Kongepen

Kongepen

Guldsmed

Guldsmed

Lav en bunke med grene og kvas i et hjørne af haven og lad det ligge hele året. Det giver ly og læ til insekter i blæsevejr og steder hvor sommerfugle kan vågne og få varmen i solen. Det giver også pindsvinet et fantastisk vinter bo og fuglene gemmesteder.  

Har du et stort gammelt træ, så lad det endelig stå eller lad de store grene ligge i kanten af haven hvis træet skal beskæres. Det giver plads til mos, lav og insekter der elsker at spise og bo i døde træer og grene. Insekter er en stor del af mange småfugles føde så de vil elske dette ta-selv-bord i din have.   

Gammelt træ i Dråby skov

Gammelt træ i Dråby skov

Markfirben, han

Markfirben, han

Læg nogle store sten et sted hvor der er masser af sol og ro og sæt dig en lun sommermorgen og se firben ligge og solbade før dagens gøremål går i gang. De er så skønne. Bar og især sandet jord kan også bruges af firbenene.  

Det er ikke alle der har mulighed for at grave en sø i deres have, men et lille havebassin på 20 cm dybde og 0,5 m2 stort kan stadig være godt for biodiversiteten. Både fugle, pindsvin og harer kan benytte sig af et lille havebassin, men det kan bier, sommerfugle og andre insekter også. Sørg for at søen ikke er for dyb og ikke har for stejle kanter. Læg gerne grus i bunden og store sten langs kanten. På den måde kan insekterne drikke fra stenen og pindsvinet kan komme op igen hvis det skulle være så uheldigt at dumpe i. Lad endelig vegetationen omkring den lille sø blive høj så dyrene og insekterne kan gemme sig.  

Nogle andre og ofte oversete hjælpemidler til naturen er måden mennesket færdes i naturen. Hunde er så glade og skønne at have med på gåtur men de er mindst lige så problematiske for mange dyr og planter. Naturen har ikke godt af meget næring og der er ingen insekter der lever af hundepøllen, så man kan gøre en god gerning og indsats for naturen ved at samle op efter sin hund og holde den i snor på gåturen. Hunden er bare glad for at være med dig på tur uanset.